Hoe kunt u melden

Bij wie kunt u melden?

Voor digitale dienstverleners is het mogelijk om zowel vrijwillige als verplichte meldingen te doen bij het CSIRT-DSP. Indien er sprake is van een verplichte melding dient u ook het Rijksinspectie Digitale Infrastructuur te informeren. Waar het CSIRT-DSP een adviserende partij is om u te ondersteunen, is het Rijksinspectie Digitale Infrastructuur binnen Nederland aangewezen als toezichthoudende partij. Het Rijksinspectie Digitale Infrastructuur heeft als taak om toe te zien op de naleving van de wet. Wilt u meer over het Rijksinspectie Digitale Infrastructuur weten, klik dan hier.

Bij gebruik van het incident formulier op deze website heeft u de optie om zowel het CSIRT-DSP als het Rijksinspectie Digitale Infrastructuur direct te informeren. Voor vrijwillige meldingen is het niet verplicht om het Rijksinspectie Digitale Infrastructuur te informeren. Voor zowel vrijwillige als verplichte meldingen kunt u het incident formulier op de website gebruiken. Indien het een situatie betreft met meer urgentie, raden wij u aan om ook telefonisch contact met ons op te nemen via 070 379 6222 (24/7 bereikbaar).

Indien u geen digitale dienstverlener bent, bestaat er altijd de mogelijkheid om een melding bij het Nationaal Cyber Security Center te doen.

Hoe kunt u melden bij het CSIRT-DSP?

U kunt op 3 manieren een melding doen, namelijk via het invullen van een online meldformulier, telefonisch of via e-mail.

 • Melding via online meldformulier
  Klik hier als u via het online meldformulier een incident wilt aanmelden. U kunt via het meldformulier het incident bij zowel CSIRT-DSP als Rijksinspectie Digitale Infrastructuur melden. Maar u heeft via het meldformulier ook de optie om enkel een melding bij CSIRT-DSP te doen.  Indien u op het online meldformulier aangeeft alleen een melding te willen doen bij het CSIRT-DSP dan zult u zelf een melding bij Rijksinspectie Digitale Infrastructuur moeten doen. Aangezien het Rijksinspectie Digitale Infrastructuur en het CSIRT-DSP verschillende taken hebben, kan en zal het CSIRT-DSP uw melding niet doorsturen aan het Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.
 • Telefonische melding
  Wilt u telefonisch een melding doen, dan kunt u continu bellen naar
  070-3796222. U betaalt de gebruikelijke telefoonkosten. Let op: In dit geval doet u alleen een melding bij het CSIRT-DSP.
  Indien u buiten kantooruren (weekenddagen of doordeweeks van 17:00 uur tot 09:00 uur) een snelle reactie verwacht op een incident met aanzienlijke gevolgen, dan wordt u geadviseerd om telefonisch te melden. Indien u een melding ook telefonisch bij het Rijksinspectie Digitale Infrastructuur wilt doen, dan kunt u bellen naar 0900-7700027.
 • Melding via e-mail
  Wilt u via e-mail een melding doen, dan stuur u een e-mail naar csirt@csirtdsp.nl. Let op: in dit geval doet u alleen een melding bij het CSIRT-DSP. Indien u een melding ook bij het
  Rijksinspectie Digitale Infrastructuur wilt doen, dan kunt u hier klikken voor meer informatie.