Vrijwillig melden

Het is bij het CSIRT-DSP altijd mogelijk om als digitale dienstverlener een vrijwillige melding te doen. Er wordt gesproken van een vrijwillige melding als er nog geen aanleiding is voor een wettelijk verplichte melding.

Indien u wordt getroffen door een incident, kunt u 24/7 contact opnemen met het CSIRT-DSP. Ook bij vrijwillige melding kan het CSIRT-DSP mogelijk ondersteuning en advies bieden. Bij een vrijwillige melding is er geen verplichting om dit te melden bij de toezichthouder, het Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. U bepaald zelf welke informatie u wilt delen met het CSIRT-DSP. Het CSIRT-DSP bewaard op nationaal niveau het overzicht van cybersecurity dreigingen voor digitale dienstverleners. Vrijwillige meldingen dragen bij aan dit beeld en ondersteunt het CSIRT-DSP om een actueel dreigingsbeeld te kunnen delen met digitale dienstverleners, zodat organisaties voorbereid zijn op actuele dreigingen.

U kunt een vrijwillige melding bij het CSIRT-DSP doen via ons meldformulier, per e-mail of telefonisch. Bij urgente incidenten raden wij u aan telefonisch contact met ons op te nemen.